نحوه صحیح شارژ گوشی چیست؟ یکی از دغدغههای اصلی کسانی که از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند، کاهش عمر باتری موبایلشان است. درحالیکه شارژ سریع، گوشی ما را هر روز شارژ نگه میدارد، عدم وجود باتریهای قابل تعویض به این معنی است که سلولهای لیتیوم یون محصور شده در موبایلهای ما در نهایت پیر و خراب میشوند و به حداکثر رساندن عمر باتری سختتر میشود. اگرچند سال است که موبایلتان را نگه داشتهاید، احتمالاً متوجه شدهاید که باتری آن بهاندازه زمانی که گوشی کاملاً نو بود دوام نمیآورد. متأسفانه ظرفیت باتری بهناچار با افزایش سن گوشی و عدم اطلاع از نحوه صحیح شارژ گوشی کاهش مییابد. بااینحال، روشهایی وجود دارد که میتوانید برای افزایش عمر باتری گوشی هوشمند خود به کار ببرید. اگر تابهحال به این فکر کردهاید که بهترین راه برای شارژ باتری موبایل چیست، در اینجا چند نکته علمی اثبات شده برای به حداکثر رساندن عمر باتری و بهترین روش شارژ گوشی را آوردهایم.
افسانهی شارژ 20 تا 80 درصد

یکی از افسانههای رایج دربارهی باتری گوشیها این است که برای پاککردن «حافظه باتری» باید گوشی گهگاهی به طور “کامل” تخلیه و شارژ شود. این مسئله در مورد باتریهای لیتیوم-یون صادق نیست. این یک افسانهی باقیمانده از دوران سلولهای سرب اسیدی است و در واقع “خوب نیست” که گوشی هوشمند مدرن خود را به این روش (شارژ کامل 0 تا 100 درصدی) شارژ کنید.
اثر حافظه باتری مربوط به باتریهایی است که به طور منظم بین 20 تا 80 درصد شارژ میشوند و نشان میدهد که تلفن ممکن است به نحوی آن 40 درصد اضافی را که به طور معمول نادیده میگیرید، فراموش کند.
باتریهای لیتیومی که در اکثر گوشیهای هوشمند مدرن وجود دارند، از اثر حافظه باتری رنج نمیبرند؛ اگرچه باتریهای قدیمیتر مبتنی بر نیکل (NiMH و NiCd) این کار را میکنند.
در صورت تخلیه نشدن و شارژ نشدن از 0 تا 100 درصد، نیکل ظرفیت کامل خود را فراموش میکند. اما، چرخه معمول باتری لیتیوم یونی خود از 0 تا 100٪ بر عمر باتری آن تأثیر منفی میگذارد.
پس بهتر است که گوشی هوشمند مدرن خود را از 20 تا 80 درصد شارژ کنید و از شارژ 0 تا 100 درصد خودداری کنید. نگذارید که شارژ گوشی شما به 0 برسد و خاموش شود.
چرا گوشی نباید از شب تا صبح در شارژ باشد؟
در شارژ گذاشتن گوشی در طول شب یا در طول روز یک عادت بسیار رایج است، اما به دلایل متعددی آن را توصیه نمیکنیم. اولاً، شارژ مداوم یک باتری پر میتواند باعث آبکاری لیتیوم فلزی شود که پایداری آن را در درازمدت کاهش میدهد و در موارد نادر میتواند منجر به اختلال در عملکرد سیستم و راهاندازی مجدد شود. ثانیاً، همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، باتری را در ولتاژ استرس بالاتری در 100٪ باقی میگذارد. سوم و مهمتر از همه، گرمای بیش از حد ناشی از اتلاف انرژی را ایجاد میکند.
بعضی از گوشیها با نزدیک شدن به ظرفیت کامل، شارژ را غیرفعال یا کند میکنند. این گوشیها برای استفاده مناسب هستند.
در حالت ایدهآل، زمانی که یک دستگاه به ظرفیت باتری 100% رسید، باید شارژ را متوقف کند و فقط مدار شارژ را مجدداً روشن کند تا باتری هرچند وقت یکبار شارژ شود، یا حداقل جریان شارژ را به مقدار بسیار کمی کاهش دهد.
درحالیکه بعضی از موبایلها پس از پرشدن شارژ را غیرفعال میکنند، بسیاری از آنها همچنان تا نیم آمپر و گاهی اوقات بیشتر از پریز برق میکشند. خاموشکردن موبایلهای هوشمند نیز در بسیاری از موارد تفاوتی ایجاد نمیکند. اگرچه این مقدار انرژی، انرژی زیادی نیست، اما از خنک شدن سریع گوشی شما جلوگیری میکند و به چرخش در قسمت کوچکی از باتری ادامه میدهد و در نتیجه یک چرخه کوچک ایجاد میشود.
بیشتر بخوانید: راههای تشخیص میزان سلامت باتری گوشی
آخرین نکتهی قابلذکر “شارژ انگلی” است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که باتری همزمان با شارژ شدن به میزان قابلتوجهی تخلیه میشود؛ مانند تماشای ویدئو یا بازی در حین شارژ.
شارژ انگلی برای باتریها مضر هستند زیرا چرخه شارژ را مخدوش میکنند و میتوانند چرخههای کوچکی را ایجاد کنند؛ جایی که بخشی از باتری به طور مداوم چرخش میکند و با سرعت بیشتری نسبت به بقیه سلول خراب میشود. بدتر از آن، بارهای انگلی که هنگام شارژ کامل دستگاه اتفاق میافتند، باعث ایجاد استرس و گرمای ولتاژ بالاتر بر روی باتری میشوند.
بازی یا تماشای ویدئو در حین شارژ برای طول عمر باتری مضر است زیرا چرخه شارژ را مخدوش میکند.
بهترین راه این است که در هنگام شارژ، با گوشی کار نکنید؛ اما اگر نیاز به کار با گوشی دارید، وبگردی و پیام دادن در واتساپ و سایر پیامرسانها بهتر است تا بازیکردن یا تماشای ویدئو.
2 راه جلوگیری از گرمشدن باتری گوشی
همراه با تمام موارد فوق، دمای گوشی بهطورجدی در طول عمر نقش دارد. در واقع، گرمای باتری احتمالاً بزرگترین قاتل سلامت باتری در طولانیمدت است. درست مانند ولتاژهای بالا، دمای بالا به باتری فشار وارد میکند و باعث میشود که ظرفیت باتری بسیار سریعتر از زمانی که در دمای پایین نگهداشته شود از دست برود.
سلولی که بین 25 تا 40 درجه سانتیگراد (77 تا 86 درجه فارنهایت) نگهداشته میشود باید حدود 85 تا 96 درصد ظرفیت خود را پس از سال اول با چرخههای شارژ معقول حفظ کند. با بالابردن مرتب دما به بالای 40 درجه سانتیگراد و شارژ کردن تا 100 درصد، این کاهش ظرفیت پس از سال اول به 65 درصد و دمای باتری 60 درجه سانتیگراد میرسد.
باتری در حالت شارژ کامل و در معرض دمای بالا بدترین کار در قبال باتری گوشی و اولین کاری است که باید هنگام شارژ کردن موبایل خود از آن اجتناب کنید؛ بنابراین نباید گوشی خود را زیر بالش بگذارید تا در شب شارژ شود یا در روزهای گرم به داشبورد ماشین خود وصل کنید.
فناوریهای شارژ سریع در اینجا یک موضوع بحثبرانگیز هستند، زیرا جریان و ولتاژ بالاتر منجر به داغتر شدن گوشی میشود. با قابلیت شارژ بیش از 60 وات و افزایش تا 100 وات حتی در تلفنهای هوشمند، این موضوع بهسرعت به یک مشکل برای طول عمر باتری موبایل تبدیل میشود. شارژ سریع برای یک شارژ کوچک 10-20 درصدی خوب است، اما آزمایشهای متعددی که انجام دادهایم نشان میدهد که در هنگام شارژ بیش از چند دقیقه، دمای گوشی بیش از 40 درجه سانتیگراد است.
گذاشتن گوشی در شارژ سریع به مدت 5 تا 15 دقیقه منجر به مشکلات عمده گرمای بیش از حد نمیشود، اما مطمئناً استفاده از آنها را برای شارژ کامل توصیه نمیکنیم. در عوض، بهتر است از شارژر سریع هوشمند که دما را در حد معقول نگه میدارد استفاده کنید یا با شارژرهای کندتر شارژ کنید؛ بهخصوص اگر قصد دارید تلفن خود را در طول شب شارژ کنید. درضمن برای اطلاع از «تفاوت فست شارژ با شارژ معمولی» میتوانید روی لینک کلیک کنید.
چگونه عمر باتری گوشی خود را به حداکثر برسانیم؟
فناوری باتری لیتیوم یونی این روزها بهخوبی شناخته شده است و گوشیهای هوشمند حول موارد استفاده ما ساخته شدهاند، اما عادتها و افسانههای بد هنوز تأثیر زیادی روی رفتارهای ما در قبال باتری گوشیها میگذارند. درحالیکه بیشتر این عادات در میانمدت تأثیر منفی شدیدی بر عمر باتری گوشی شما نخواهد داشت، کاهش عمر باتری گوشیهای هوشمند به این معنی است که ما باید اقدامات احتیاطی بیشتری را برای به حداکثر رساندن عمر باتری و در نتیجه طول عمر تلفن هوشمند خود انجام دهیم.
بهطورکلی، چرخههای شارژ معمولی کوتاهتر و خنک نگهداشتن گوشی از نکات کلیدی هستند که باید بهخاطر بسپارید. اگرچه باید به این نکته اشاره کنیم که عمر باتری گوشیهای مختلف همیشه بسته به نحوه برخورد ما با آنها، کمی متفاوت خواهند بود.
جمعبندی
در اینجا خلاصهای از نکات این مقاله را میآوریم:
بهترین روش شارژ گوشی هوشمند چیست؟
- از چرخه کامل (0-100٪) و شارژ شبانه خودداری کنید. در عوض، تلفن خود را مرتباً و بهصورت جزئی (مثلاً به مدت ده دقیقه) شارژ کنید.
- پایاندادن به شارژ روی 80 یا 90 درصد برای طول عمر باتری بهتر از شارژ کامل باتری است.
- از فناوریهای شارژ سریع به مقدار کم و زمانی که گوشیتان خنک است استفاده کنید.
- گرما قاتل باتری است. هنگام شارژ گوشی خود را نپوشانید و آن را از مکانهای گرم دور نگه دارید.
- برای جلوگیری از ایجاد گرما و چرخههای کوچک هنگام شارژ از بازیهای سنگین، تماشای ویدئو یا کار با نرمافزارهای سنگین دیگر اجتناب کنید.